Tasa-arvon puolesta

Poiminta aamun Hesarista:

Suomen perustuslaissa todetaan näin: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

Samassa yhteydessä todetaan vielä, että ”ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä”.

http://www.hs.fi/kotimaa/Avioliitosta+tuli+perustuslakikysymys/a1404100105449

gay-rights

Herää kysymys, että miksi edes käymme keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista? 

Ylen 31.6. esittämä dokumentti ”Tasa-arvon puolesta” oli ensinnäkin erittäin mielenkiintoinen kurkistus yhdysvaltalaisen oikeusjärjestelmän toimintaan ja oikeussalidraamaan, harjoiteltuineen puheenvuoroineen ja ristikuulusteluineen.

Mutta ennen kaikkea se oli hienosti rakennettu tarina oikeustaistelusta tasa-arvoisen avioliittolain uudelleen sallimiseksi Kaliforniassa. Dokumentin dialogi voitaisiin suoraan kääntää Suomessa käytävään keskuteluun.

Amerikkasta käydyistä keskusteluista ja kokemuksista olisi hyvä tuoda Suomeen kaksi asiaa.

1. Tasa-arvoisen avioliittolain puolestapuhumaan tarvittaisiin konservatiivejä. Valmiiksi liberaaleilla arvioilla argumentoivien tahojen kannanotot on liian helppo sivuuttaa.  Onneksi hallitustuspuolueiden puheenjohtajat ovat tehneet vahvat kannanotot lakialoitteen puolesta.

Tasa-arvon puolesta dokumentin yllätyksellisin hetki koettiin heti alussa, kun äärikonservatiivi, ja George Bushin ”oikeakäsi” Ted Olson lähtee lakialoitteen puolestapuhujien pääjuristiksi.

2. Homo-asiaa tulisi inhimillistää. Nykyisessä keskustelussa puhe kääntyy pitkälti seksiin ja moraaliasioihin. Kuitenkin homoperheet ovat normaaleja rakastavia ihmisiä, joilla on kaikki samat ilot ja murheet kuin kaikilla muillakin. Meiltä puuttuvat inhimilliset tarinat ja kasvot joihin ihmiset voisivat samaistua.

Asiaa on helppo vastustaa periaatesyistä ja omaan omaantuntoon vedoten. Jos asiaa voidaan inhimillistää on sen kieltäminen julmaa ja väärin oikeutettua.

Lopulta asia on kuitenkin yksinkertainen ja kyseessä on perustuslaillinen yhdenvertaisuus lain edessä. Lakia tullaan tulevaisuudessa vertaamaan taisteluun naisten ja mustien oikeuksista ja tämä tulee asettamaan lain vastustajat ikävään, mutta oikeutettuu valoon.

Eikö Suomen tulisi olla eturintamassa ihmisoikeuksien puolustajana? Kahden ihmisen välinen rakkaus ei ole keneltäkään pois.

Tasa-arvon puolesta dokumentissä yksikään lakia vastustanut asiantuntia tai poliitikko ei pystynyt perustelemaan asiaansa loppuun saakka, vaan lopulta he kaikki joutuivat toteamaan, että maailma olisi parempi paikka, mikäli laki hyväksyttäisiin.

Annetaan me oma esimerkki ja tehdään maailmasta hieman parempi paikka.

Juha Viitala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s